V Krajskom múzeu otvorili výstavu Čarovný svet bábik

23.06.2009 Prešov

Prešov 23. júna (TASR) – Čarovný svet bábik je názov výstavy, ktorú dnes popoludní sprístupnili v priestoroch Krajského múzea v Prešove. V novej expozícii sa nachádza spolu 45 bábik z dielne Prešovčanky Evy Bujňákovej.
\"Úprave a výrobe týchto modelov sa venujem približne osem rokov. Takto sa neustále môžem vracať do svojich detských čias a spomienok, \" povedala pre TASR autorka výstavy a dodala, že vo svojej zbierke má približne tristo bábik, z ktorých veľká časť ešte len čaká na úpravu.
Na výrobu modelov využíva predovšetkým plastové bábiky nakúpené v USA, potom robí zásahy do tváre, prispôsobuje dĺžku vlasov, vytvára šperky a kostýmy tak, aby sa čo najviac priblížili skutočným osobám. Toto umelecké odvetvie je známe ako Art Doll a podľa kurátorky výstavy Anny Nagyovej je Bujňáková pravdepodobne jedinou ženou v Čechách a na Slovensku, ktorá sa venuje tomuto štýlu. \"Verím, že tu dievčatá, ale aj ich mamy a babičky nájdu inšpiráciu a pritom využijú možnosť a prezrú si aj naše ostatné expozície, \" konštatovala Nagyová.
Vzhľadom na to, že výstava je určená predovšetkým nežnému pohlaviu, nechýbajú tu bábiky odeté v dobových kostýmoch dvorných dám či vo svadobných šatách ozdobených miniatúrnou bižutériou. Keďže autorka je vyštudovaná historička, je len prirodzené, že námety a inšpiráciu hľadá práve v tejto oblasti.
Návštevníci môžu obdivovať modely, ktoré vyrobila podľa obrazov Františka II. Rákociho a jeho manželky, nájdu tu podobu grófa Tökélyho, kráľa Henricha VIII. , ale aj neslávne známeho prešovského kata. Pri príležitosti usporiadania výstavy vytvorila autorka podobizeň rakúskej cisárovnej Sisi, pričom predlohou jej bol nedávno zreštaurovaný obraz nachádzajúci sa v depozitári prešovského múzea, ktorý je momentálne umiestnený v tejto expozícii. Exponáty nie sú podľa Bujňákovej určené na hranie a v najbližšom čase sa pravdepodobne stanú majetkom zberateľov tohto druhu umenia.
Výstava Čarovný svet bábik bude v prešovskom Krajskom múzeu verejnosti sprístupnená do konca leta.
 

Vyberte región